Geplaatst op

Een duikhorloge kopen en onderhouden

duikhorloge

Een duikhorloge kopen en onderhouden
Maak je onderwater avontuur compleet met een passend duikhorloge. Een duikhorloge is een horloge met een zeer hoge waterdichtheid waardoor het mogelijk is om met het horloge onder water te kunnen duiken. Naast deze hoge waterdichtheid moet een duikhorloge uitgerust zijn met een duikring.

De geschiedenis van het duikhorloge
Alhoewel Rolex niet echt een merk is dat zich specifiek richt op de onderwatersport was het merk toch een van de eerste horlogemerken met een duikring als kenmerk. In de jaren vijftig van de vorige eeuw introduceerde rolex als een van de eersten een horloge met duikring. Dit is te lezen in het boek the “Rolex Submariner Story” van uitgeverij Mondani, een bekende uitgeverij op het gebied van horlogerie.

De ontwikkeling van horloges met een duikring en een hoge waterdichtheid kwam mede dankzij de tweede wereldoorlog in sneltreinvaart terecht. In deze periode werden horloges onderdeel van de uitrusting van mariniers. Deze periode staat dan ook bol van de innovaties en uitvindingen die ook het onderwerp horloges goed deden.

Hoe werkt een duikring op mijn horloge?
De duikring is te herkennen aan de draaibare geribbelde rand met daarop de tientallen 20, 30, 40 en 50.Aan de hand van deze getallen kan een duiker aflezen hoeveel tijd hij of zij onderwater tegoed heeft zonder al te veel te hoeven hoofdrekenen. Dit is erg handig om de hoeveelheid gas in de duiktank te verifieren en in de gaten te houden hoelang je al onder water bent. Ook kan een duiker met de duikring plannen hoelang hij  op een bepaalde diepte kan blijven. Zo kan de onderwatersporter voorkomen dat hij te snel vanuit de diepte naar boven stijgt. Hiermee kan de Caissonziekte, ook wel duikersziekte genoemd worden voorkomen.

Voordat je begint met duiken draai je de duikring gelijk met de minutenwijzer.
Dit doe je door de ring met de klok mee naar rechts te draaien. Door dit te doen kun je later onderwater aflezen hoe lang je al aan het duiken bent.

Hoe waterdicht moet mijn duikhorloge zijn?
Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat een duikhorloge waterdicht is. De waterdichtheid van een horloge is geregeld middels diverse rubbers die tussen het plastic of metaal van de horlogekast zitten en zo het water buiten houden. Niet elk horloge met een duikring is geschikt om onderwater te gebruiken. Sommige horloges gebruiken namelijk enkel zo’n ring voor de sier. Maar hoe waterdicht moet een duikhorloge zijn?Men spreekt pas van een duikhorloge bij een waterdichtheid van  tot 200 meter (20 ATM/bar). Bij deze waarden is je horloge bestand tegen de hoeveelheid druk die op het voorwerp vrij komt tijdens een duik onder water.
Wil je echter diepzeeduiken dan is een horloge met een waterdichtheid van 500 meter (50 ATM/bar) aan te raden. Lees voor meer informatie ons blog met handige video over waterdichtheid.

Hoe vaak heeft mijn duikhorloge onderhoud nodig?
Voordat je een duikhorloge gaat aanschaffen is het goed om te weten welk onderhoud een dergelijk horloge nodig heeft. Daarnaast wil je natuurlijk ook weten hoe vaak je een duikhorloge moet onderhouden. In de basis verschilt het niet veel van een normaal horloge. Een vuistregel is dat je het horloge om de 100 duiken moet laten controleren of reviseren. Ook moet je dit om de 2 jaar doen. In deze periode kunnen de rubbers van het horloge namelijk uitdrogen waardoor ze hun werking verliezen. Bij het onderhoud aan je duikhorloge worden diverse tests uitgevoerd om te zien of de rubberen verzegeling zijn werk goed doet. Dit doet men door het horloge in een vacuüm caisson te plaatsen en overdruk na te bootsen. Ook worden de batterijen in het geval van een quartz horloge vervangen en getest.


Welke horlogemerken maken duikhorloges?
Er zijn wereldwijd veel merken die de kunst van het horlogemaken hebben toegewijd aan het maken van duikhorloges. Gewilde merken zijn onder andere; Citicen, Nautica, Titus,Oris, IWC en Boxa. Bij Merkenhorloge verkopen we duikhorloges van de bekende merken Citicen en Nautica.

Geplaatst op

Koppelhorloges, het cadeau voor verliefde stelletjes.

koppelhorloge couples watch

Het geven van een sierraad aan je partner in crime is een van de leukste dingen om te mogen doen. Een geschenk zoals een horloge zorgt bij iedere persoon voor een glimlach op zijn of haar gezicht. Het geven van een horloge kan dan ook gezien worden als een duurzame investering in de relatie met deze persoon. Een horloge kan dagelijks gebruikt worden en gaat daarnaast een lange tijd mee.

Wat nog leuker is dan het geven van een enkel horloge of sierraad is om zelf een vergelijkbaar horloge, armband of ketting te dragen. Sommige horlogemerken zoals Festina horloges spelen hier dan ook slim op in. Deze merken brengen met regelmaat een gelijkwaardig horloge voor mannen als voor vrouwen op de markt. Dit soort horloges worden ook wel koppelhorloges genoemd.  Zo’n koppelsierraad is Een set van twee horloges welke de relatie tussen twee personen vertegenwoordigd en er voor zorgt dat ze symbolisch met elkaar verbonden zijn. Hierbij maakt het niet uit of dit nu man en vrouw, man en mam of vrouw met  vrouw is. Je kunt dus herenhorloges en dameshorloges met elkaar combineren.

Het vinden van een gelijk horloge voor beide partners is in het geval van een lesbisch of homostel niet heel lastig. Voor heterostellen is dit soms iets moeilijker. Wellicht kun je van jouw geliefde merk zoals bijvoorbeeld Casio, Calvin Klein of Nautica geen koppelhorloge vinden om als stel samen te bestellen en te dragen. Onze tip is om dan eens te kijken naar de diverse unisex horloges van dit merk. Met een unisex horloge zit je altijd goed. Deze kunnen namelijk gedragen worden door zowel de man als de vrouw.

Koppelhorloges zijn bij uitstek het geschenk voor een huwelijk of bij  het afsluiten van een samenlevingscontract. Daarnaast is het ook een uitstekend cadeau voor het jaarlijks terugkerende valentijnsdag en je vriend of vriendin te verrassen. Om het geheel mooi in te pakken kun je er ook nog voor kiezen om een geschikte horlogebox erbij cadeau te doen. Op deze manier kun je de horloges samen netjes bewaren.

Geplaatst op

Wat is de betekenis van het Swiss Made label bij een horloge?

Swiss Made keurmerk

Wat betekend het Swiss Made label bij een horloge?
Swiss Made is een populaire term op het gebied van horloges en sierraden. Deze term geeft aan dat een horloge in Zwitserland geproduceerd is onder een aantal strenge voorwaarden die Zwitserse horlogemakers gezamenlijk hebben opgesteld. Het Swiss Made label staat dan ook garant voor kwaliteit en duurzaamheid.

Onder welke voorwaarden krijgt een horloge het Swiss Made keurmerk?
Een horloge krijgt het Swiss Made keurmerk als het voldoet aan enkele strenge voorwaarden. Ten eerste moet 60% van het horloge gemaakt worden in Zwitserland. Dit is meetbaar middels het aantal unieke onderdelen dat in een horloge verwerkt zit. Van dit aantal onderdelen moet er in het uurwerk van het horloge voor minimaal 50% aan Zwitsers materiaal verwerkt zitten.

Waarom werd het Swiss Made keurmerk ingevoerd?
Van oorsprong vatten bijna alle Zwitserse horloges een automatisch uurwerk. Deze horloges staan al sinds het begin van de 20e eeuw bekend om hun uitmuntendheid en hoog afwerkingsniveau. Destijds was er absoluut geen twijfel over de kwaliteit van een horloge, zeker niet wanneer het afkomstig was uit Zwitserland. Door de komst van Japanse Quartz horloges stonden de beroemde automatische Zwitserse horloges en de markt hiervoor onder druk. Een quartz horloge is namelijk nauwkeuriger dan een automatisch horloge en is vaak ook nog een stukken goedkoper. Om zich hier tegen te wapenen en meer merken te schalen onder het Swiss Made principe werden de eisen voor het Swiss Made keurmerk iets versoepeld. Hierdoor staat de authenticiteit van het beroemde keurmerk bij horlogeliefhebbers ietwat ter discussie.

Wat is het Swiss Made keurmerk vandaag de dag waard?
Er zijn genoeg kwalitatieve horloges op de markt zonder dit befaamde keurmerk. Het geeft echter ook genoeg merken die niet aan zulke hoge standaarden kunnen voldoen. Sommige merken buiten Zwitserland gebruiken een Zwitsers uurwerk en sommige merken die claimen dat ze een fabriek hebben in Zwitserland gebruiken bijvoorbeeld een japans quartz uurwerk. Het label waarborgt nog steeds de kwaliteit en kom je zeker niet tegen in het laagste segment horloges. Het keurmerk is vandaag de dag dus nog steeds van grote waarde.
Voor één écht Zwitsers horloge raden wij je aan om altijd te kijken voor een automatisch horloge.


Swiss Made video
Bekijk ook onze handige video over de betekenis van Swiss Made bij horloges:

Geplaatst op

Wat zijn de verschillen tussen een automatisch, quartz en digitaal uurwerk?

Wat zijn de verschillen tussen een automatisch, quartz en digitaal uurwerk?
Het uurwerk is het hart van een horloge. Je kunt het uurwerk vergelijken met de motor van een auto.Het uurwerk vormt als het ware de motor die er voor zorgt dat de rest van het geheel in beweging komt. Net zoals dat er bij voertuigen verschillende soorten motoren zijn, geeft het bij horloges verschillende soorten type uurwerken. In dit blog geven we je daarom uitleg over de diverse uurwerken en de verschillen tussen deze soorten uurwerken.

Het uurwerk noemen we ook wel het kaliber (caliber). Het kaliber is het mechanisme dat er voor zicht dat het horloge begint te lopen, zodat de tijd zijn werk kan doen en jij precies weet hoe laat het is. Wanneer een horlogefabrikant het uurwerk zelf geheel produceert dan spreken we van “manufactuur-werk”. In dat geval worden alle onderdelen zelf geproduceerd en gemonteerd.

Van dit soort werk is tegenwoordig nog weinig sprake. Er zijn slechts enkele fabrikanten wereldwijd die in staat zijn het horloge inclusief uurwerk geheel zelfstandig te produceren. Andere horlogemerken kopen simpelweg het uurwerk bij een van de grotere producenten en bouwen er hun eigen styling omheen in de vorm van horlogekast, wijzers etc.

De enkele fabrikanten die in staat zijn een kaliber (uurwerk) te produceren kunnen dit doen in verschillende types. Zo kennen we het automatische uurwerk, het digitale uurwerk, het handmatige uurwerk en het quartz en mecha quartz uurwerk.

Handopgewonden horloge (handopwind).
Een handopgewonden horloge moet met regelmaat handmatig worden opgewonden. Bij dit type horloge moet de veer van het horloge met de hand op spanning worden gebracht zodat het uurwerk begint te lopen. De veer zorgt ervoor dat er spanning op de tandwielen van het mechanisme van het uurwerk komt. Deze spanning geeft energie vrij en dit zet het tijdmechanisme in werking.

Een hand-opwind-baar horloge is te vergelijken met de oude klok die je bijvoorbeeld nog veel ziet in de huiskamer van opa en oma. Veel senioren hebben nog een grote klok die ze met het verstrijken van de tijd handmatig op moeten winden. Op het gebied van commerciële horloges is deze techniek praktisch uitgestorven. Je zult dit type uurwerk online dan ook niet meer snel tegenkomen.


Automatisch horloge (automaat).
Een automatisch uurwerk beschikt over een zelfopwindend mechanisme. Dit betekend dat het horloge wordt opgewonden door de bewegingen die je met je pols maakt. Een roterend mechaniekje zorgt ervoor dat de veer van het horloge wordt opgewonden. Dit mechanisme werd aan het begin van de 20e eeuw ontworpen door het horlogemerk Eterna. Later gingen ook andere horlogemerken en uurwerkbouwers met deze techniek experimenteren. Het voordeel hierbij is dat horloges niet meer handmatig hoefden te worden opgewonden.

Het nadeel van zo’n automatisch horloge is dat het wanneer men een dergelijk horloge een lange tijd niet draagt het uurwerk stilt komt te vallen. Doordat er geen beweging is kan de automatische rotatie niet oneindig worden voorgezet. Hierdoor stopt het uurwerk met bewegen en stoppen de wijzers met lopen.

Het stilvallen van een automatisch horloge kan voorkomen worden door het horloge s’nachts in een watchwinder te plaatsen. Een watchwinder is een horlogebox dat ritmisch beweegt en door middel van deze bewegingen er voor zorgt dat je automatische horloge opgewonden blijft. De watchwinder bootst als het ware de menselijke polsbeweging na zodat deze niet stil komt te vallen.
Een automatisch horloge is vaak iets duurder in aanschaf dan horloges met een ander type uurwerk. Voor de echte liefhebber is het naast de aanschaf van de automaat een wijze tip om ook een watchwinder te kopen. Een bijkomstig voordeel van de automaat is echter dat je nooit meer de batterij van je horloge zelf hoeft te vervangen. Een automatisch horloge blijft namelijk altijd werken zodra er beweging is.

Quartz horloge (Quartz).
Het quartz uurwerk werd in 1969 door het horlogemerk Seiko voor het eerst op de markt gebracht. Daarna ging het hard met de doorontwikkeling van quartz uurwerken. Het quartz uurwerk is het meest voorkomende type uurwerk. Maar hoe werkt een quartz horloge? Een quartz uurwerk werkt door middel van elecktriciteit en kristallen. De energie die vrijkomt door de (platte) batterij zorgt ervoor dat de kristallen die in een quartz horloge verwerkt zitten beginnen te trillen. Deze trillingen zetten het tijdsmechanisme in beweging.  Dit proces gebeurt precies elke seconde. Hierdoor verspringt de wijzer een seconde en loopt de tijd. Dit maakt een quartz uurwerk het meest nauwkeurig van alle soorten verschillende uurwerken. Het nadeel van een quartz horloge is dat deze nauwkeurigheid alleen te garanderen is bij een volle batterij. Deze moet dan ook elke 2- of 3 jaar vervangen worden.

Quartz horloge met solar (Solar Quartz).
Het woord solar is latijn voor zon. Een solar horloge wordt dan ook aangedreven door het licht van de zon. In de wijzerplaat van het horloge is een zonnecel verwerkt welke het licht zelfstandig om kan zetten in energie. Deze energie dient als voeding voor de batterij waarin het voltage opgeslagen kan worden. Men noemt een solar horloge ookwel solar quartz. Dit komt omdat de techniek voor de rest hetzelfde is. De energie vanuit de batterij zorgt ervoor dat kristallen op 1 seconde nauwkeurig trillen zodat de wijzers van het horloge verspringen en je de tijd in de gaten kunt houden. Het voordeel van een solar quartz horloge is dat je de batterij niet elke 2 of 3 jaar hoeft te vervangen bij een horlogemaker of juwelier.

Digitaal horloge (digital).
Bij een digitaal horloge zijn er geen bewegende onderdelen die er voor zorgen dat de tijd verspringt. Het digitale horloge geeft enkel de cijfers weer. Er komen dus geen wijzers aan te pas. Een digitaal horloge weergeeft de tijd op basis van een computerchip in combinatie met verlichting of via een LCD scherm (Liquid Christal Display).

De eighties waren echt de periode waarin digitale elementen in opkomst waren. Ook Het digitale horloge kwam in de jaren 80 voor het eerst op de markt. Demodellen uit de 80’s zullen je het meest doen denken aan de bekende stijl van de wekkerradio waarvan de digitale cijfers werden vormgegeven op basis van liggende en staande streepjes.

Een van de eerste digitale horloges werd vervaardigd door het merk CASIO. Dit japanse elektronicabedrijf slaagde er in de jaren 70 al om grensverleggende polshorloges te produceren. De Casiotron is het bekendste voorbeeld hiervan. Ook bij digitale horloges moet een batterij vervangen worden. Al werken sommige digitale horloges ook met een oplaadbare batterij.

Vandaag de dag kennen we naast het standaard digitale horloge ook de smartwatch. Hoewel de smartwatch eigenlijk een evolutie van de smartphone is, is het ook zeker een digitaal horloge. Een smartwatch werkt ook middels computerchips en gebruikt ook een LCD of LED scherm om de tijd en andere zaken op weer te geven. Een van de bekendste smartwatchproducenten is Samsung. Onder de vlag van de Galaxy Watch en de Galaxy Fit maakten zij snel stappen op het gebied van fittracking en digital health. Een smartwatch kan opgeladen worden via een externe kabel met USB aansluiting.

Geplaatst op

Top 3 Italiaanse horlogemerken

Top 3 Italiaanse horlogemerken
Wie Italie zegt, zegt mode. Volgens onderzoek zijn Italianen de best geklede Europeanen. Niemand zal er dan ook aan twijfelen dat een Italianen bewust bezig zijn met “La Moda”.Er zijn veel grote modemerken met Italiaanse roots. Denk bijvoorbeeld aan Armani, Versacé, Gucci en Prada. Naast kleding en andere accessoires is er ook op het gebied van horloges veel te kiezen voor zowel mannen als vrouwen. In dit blog zetten we onze top drie even voor je op een rijtje.

3. Police horloges
Het horlogemerk Police is een stoer Italiaans horlogemerk met een eigenwijze uitstraling. Toegegeven dit zijn geen top-notch kwaliteit horloges maar gewoon gave eyecatchers.
Maar waarom is dit horlogemerk dan zo gaaf? Omdat het extra dikke horloges maakt.
Een brede lederen band, een oversized horlogekast en een gave wijzerplaat zorgen voor een robuuste maar bovenal rebelse look en feel van dit merk.
Om even op te helderen: De horloges van dit merk hebben geen connectie met de gelijknamige band welke bekend is van nummers als Every Breath You Take,, Walking On The Moon en Roxanne.

2. Roberto Cavalli horloges
Roberto Cavalli is een Italiaans horlogemerk dat is opgericht door de gelijknamige designer Roberto Cavalli. Na kleding te hebben ontworpen vanuit de welvarende badplaats Saint Tropez werden later ook luxe horloges aan het aanbod toegevoegd. Je kunt deze horloges ook herkennen vanuit de samenwerking (co-branding) met het Zwitserse horlogehuis Frank Muller onder de noemer Roberto Cavalli by Frank Muller. De twee ontwerpers waren al goede vrienden en deelden de passie en ambitie om op internationaal niveau Swiss Made uurwerken met een italiaanse look & feel te releasen.

1. Emporio Armani horloges
Hij is de godfather van de Italiaanse mode. Giorgio Armani. Deze Italiaanse modeontwerper verkreeg in 2001 de status van meest succesvolle ontwerper van Italiaanse origine. Zijn landgenoten noemen hem niet voor niets Il Maestro, ofwel de meester. Hij heeft net als wereldsterren zoals Elvis Presley, Michael Jackson en Elton John een eigen stoeptegel op de boulevard Drive Walk of Style op de Rodeo in Beverly Hills. Bij jongeren is het merk Armani weer helemaal geliefd dankzij de EA7 samenwerking met Christiano Ronaldo.

Ook voor een gaaf horloge ben je bij Emperio Armani zeker aan het goede adres. De kwalitatieve horloges van Armani worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en worden smaakvol afgewerkt met sierlijke elementen als bijvoorbeeld het iconische logo met de bekende gestreepte Armani adelaar. De horloges zijn verkrijgbaar in krachtige kleuren en zijn zeer geschikt om te casual chic te dragen

Geplaatst op

Dit zijn de 3 hipste horlogemerken uit Californië (Verenigde staten)

Aan de westkust van de Verenigde Staten van Amerika ligt de staat California. Dit zonovergoten gebied met hippe wereldberoemde steden als Los Angeles, San Diego en San Francisco vormt een plek waar lifestyle en fashion bij elkaar komen. Diverse Amerikaanse horlogemerken hebben hier hun dan ook hun roots. Ben jij geïnteresseerd in een horloge met een Amerikaans tintje dan moet je zeker even dit artikel over horlogemerken uit California lezen.

3. Nixon horloges Californië
In surfwalhalla Californië werd in 1997 het horlogemerk Nixon opgericht door Chad DiNenna en Andy Laats. Door middel van crowdfunding werd een startkapitaal van 1 miljoen dollar verzameld en hiermee werd het merk verder uitgedacht en gelanceerd.

De ontwerpen van de horloges zijn geïnspireerd op de westcoast outdoor lifestyle waarbinnen surfing en skating belangrijke stromingen zijn. In de binnekant van de horloges zitten echter Zwitserse of Japanse uurwerken verwerkt de de motoriek van het horloge verzorgen. Omdat deze outdoor sporten invloed hebben gehad op het design zijn deze horloges vaak waterbestending. De horloges van Nixon zijn echter scherp geprijsd en verkrijgbaar onder de honderd euro.

2. MVMT horloges Los Angeles
De wereldstad Los Angeles, afgekort L.A. is een van de culturele centra van De Verenigde Staten. Mede dankzij het bekende filmdistrict Hollywood streken hier veel sterren, modeontwerpers en dus invloedrijke modemerken neer. Het horlogemerk MVMT is een hollywood sprookje uit het boek van Jake Kassan en Kramer LaPlante. De tweede vrienden stopten beiden met hun studie om al hun aandacht te richten op een nieuw horlogemerk MVMT (uitgesproken als movement). Naast gave horloges maakt het merk ook andere accessoires zoals zonnebrillen.

1. Guess horloges Los Angeles
Het modemerk Guess is het geesteskind van de gebroeders George, Maurice, Paul en Armand Marciano. Na een kort avontuur onder een andere merknaam in Frankrijk werd het bedrijf in 1981 door George Marciano gevestigd in Beverly Hills. Het merk werd vooral bekend door unisex jeans met een betere pasvorm dan die van de concurrenten in die tijd.

Later werden ook andere accessoires als horloges aan het modemerk toegevoegd. Guess horloges staan bekend als elegante horloges met veel versieringen en unieke kleurcombinaties. Kleine diamantjes, patronen en andere glinsterende elementen vormen geen uitzondering bij dit markante horlogemerk. Een andere eigenschap van Guess horloges is de combinatie tussen zilverkleurige elementen en goudkleurige elementen. Enkele horloges in de Guess collectie bestaan uit deze duotone horloges met zilver- en goudkleur. Naast reguliere horloges maakt Guess ook extra luxe horloges met duurdere materialen. Dit doet het merk onder de vlag GC horloges, dat staat voor Guess Collection horloges.

Geplaatst op

Top 3 Deense horlogemerken

Top 3 Deense horlogemerken
Denemarken is in Europa een van de landen van interessante techniek en design met verbluffende eenvoud. Deense innovatie en industrieel ontwerp hebben wereldwijd indruk gemaakt en de westerse economie jarenlang vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan het merk Lego. De simpel ogende steentjes zijn een echte deense uitvinding met enorme populariteit. Of wat te denken van de apparaten van Bang en Olufsen. Hun audio installaties zijn geroemd op alle continenten. Ook in het ontwerpen van klokken en polshorloges hebben de Denen veel expertise opgebouwd. In dit blog geven we je de top drie horlogemerken uit Denemarken.

Ben jij op zoek naar een echt Deens design horloge?

3. Picto horloges
Picto horloges zijn het geesteskind van de Deense ontwerpers Erling Andersen en Steen Georg. Met deze minimalistische horloges hebben zij scandinavische puurheid naar een next level gebracht. Met hun visie om ons anders naar tijd te laten kijken en de wijzerplaat van het horloge te versimpelen maakten ze een innovatief uurwerk waarbij 2 draaiende schijven de tijd aanduiden. In twaalf uren draait de buitenste wijzerplaat eenmaal rond en geeft het hiermee de uren aan terwijl de wijzer de minuten op het horloge aangeeft. De ronde vormen in het ontwerp benadrukken eenvoud en positiviteit. Met dit stukje vernieuwing op het gebied van tijd wonnen de ontwerpers diverse prijzen en kreeg het ontwerp een plaatsje in diverse musea met aanzien.

2. Skagen horloges
Vernoemd naar de Deense badplaats Skagen en de liefde voor deze plek is het horloge en accessoiremerk Skagen ontstaan. Het merk gebruikt graag minimalistische en strakke elementen gecombineerd met nautische elementen die verwijzen naar de mooie Deense klimaat en de kustlijn rondom de badplaats. Skagen horloges waarborgen kwaliteit en vooruitstreven Danish flat design. Deze dunne en platte horloges hebben een perfecte pasvorm voor hem en voor haar.

1. Jacob Jensen horlogesIn Denemarken noemen ze Jacob Jensen ook wel de Godfather Of Design.Ben jij op zoek naar een echt Danish Design horloge? Dan is een horloge van Jacob Jensen zeker het overwegen waard. Zijn ontwerpen bestrijken een breedscale, van speakers, telefoontoestellen tot bolides en horloges. Treffend voor  zijn stijl zijn de minimalistische elementen ervan.Jacob Jensen was een echte pionier op het gebied van productdesign en industrieel ontwerp.

Door elementen te versimpelen of weg te laten ontstaat een eenvoudig lijnenspel dat de horloges van Jacob Jensen zo aantrekkelijk en tijdloos maakt. Net als bij Picto horloges kent de collectie van Jacob Jensen horloges ook horloges met slechts 1 wijzer. De meeste Quartz modellen hebben echter gewoon 2 wijzers.

Naast deze geweldige top drie Deense horlogemerken is er ook nog het merk Danish Design. Dit merk kunnen we officieel niet meetellen met dit rijtje Deense horlogemerken omdat het opgericht is door twee Nederlanders. Er werken ecter wel Deense ontwerpers voor dit merk en het merk is geïnspireerd op het scandinavische landschap, de vrijheid en de natuur.

Geplaatst op

Gaan zomer- en wintertijd verdwijnen?

Merkenhorloge zomer en winter tijd

Voor veel mensen is het een heikel punt, het verzetten van de klok. Elk jaar lopen we met zijn allen weer 2 keer tegen de lamp als de verandering van tijd plaatsvindt. Sommigen komen slecht hun bed uit, verslapen zich en komen te laat. Bij anderen klopt het klokje in de auto niet tot het moment van de volgende APK en weer een ander komt een uur te vroeg op het werk. Het verzetten van de tijd is een aanslag op hun biologische klok. Volgens onderzoekers zou het verzetten van de klok of horloge dan ook negatief zijn voor EU burgers. Als het aan de Europese Commissie ligt komt er dan ook een einde aan deze activiteit die twee maal per jaar plaatsvindt.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, is het beter als we gaan leven in de (huidige) zomertijd. Hiermee komt er permanent een einde aan het veranderen van zomer- en wintertijd. Dit plan is gebaseerd op een enquête die onder een miljoen europeanen is ingevuld. 80% van de geënquêteerden gaf namelijk aan voorstander te zijn van het afschaffen van deze verandering van tijd.

Als alles volgens plan verloopt zal in 2021 de afschaffing van het fenomeen een feit zijn. Indien de zomertijd de standaard zal worden dan gaat de klok nog eenmalig één uur vooruit. Kiest Europa voor een permanente wintertijd dan gaat de klok nog een keer één uur achteruit.
We kennen het fenomeen zomer- en wintertijd pas sinds het jaar 1977. Het werd destijds ingevoerd om het daglicht beter overeen te laten komen met de tijd waarin mensen wakker zijn op een dag. De manier waarop we op deze manier met tijd omgaan is dus nog vrij jong.
De zomertijd gaat altijd in het einde van Maart in, in 2021 zal dit zijn op 27 maart. De wintertijd gaat altijd in rond het einde van Oktober voor 2021 zal dit zijn in de nacht van zaterdag 30 oktober

Geplaatst op

Wat is een antimagnetisch horloge?

Tissot Antimagnetique

Een antimagnetisch horloge is een horloge waarbij de metalen onderdelen niet beïnvloed worden door magnetische velden om ons heen. In het huishouden en op het werk zijn er diverse apparaten die magentische velden uitzenden. Denk hierbij aan radio’s, computers, machines of smartphones.
De magnetische velden die deze apparaten uitzenden kunnen de prestaties van de mechaniek van een horloge beïnvloeden. Dit is vooral van toepassing op veeruurwerken met een balans.

Vooral mensen die werken met niet allerdaagse techniek kunnen hiermee te maken krijgen. Zo hadden piloten in de Tweede Wereldoorlog last van deze magnetische velden bij het starten van de vliegtuigmotoren, de zogeheten magneetontstekingen. Vandaag de dag is hier bij vliegtuigen geen sprake meer van.  Ook wetenschappers hebben tijdens hun werk vaker te maken met deze omstandigheden.

Om het ongemak met magnetische velden te voorkomen gingen ontwerpers aan de slag om te experimenteren met antimagnetische onderdelen. Materialen zoals staal werden vervangen door niet-magnetische onderdelen. Dit resulteert in een weekijzeren bescherming. Rolex doet dit bijvoorbeeld met het materiaal Parachrom. Een van de bekendste Rolex horloges met deze Parachrom techniek is de Rolex Milgauss welke bestand is tegen 1000 Gauss (waarde van een magnetisch veld. Normale horloges zijn bestand tegen 50 tot 100 Gauss.

Het horlogemerk Tissot kwam in 1930 als eerste op de markt met een antimagnetisch horloge. Wat in het keurig Zwitsers-Frans klinkt als het zogeheten Antimagnétique Horloge. Daarnaast gebruikt deze fabrikant magneten in het testproces tijdens de productie van diverse uurwerken. Heb je interesse in een dergelijk antimagnetische uurwerk dan kun je het beste op zoek gaan naar een mooie Tissot.

Video over antimagnetisch horloge
Bekijk ook onze video over de betekenis van een antimagnetisch horloge:

Geplaatst op

Hoe kan ik mijn horloge het beste onderhouden?

Horloge onderhoud en reparatie

Horloge onderhoud
Je horloge is net als je mobiele telefoon een technisch hoogstandje. Het bevat veel minuscule onderdelen welke allen een eigen functie hebben om het geheel te laten functioneren. In het geval van een horloge zijn dit vaak ook nog eens bewegende elementen. De mechaniek van een horloge is kwetsbaar en blijft alleen met het juiste onderhoud soepeltjes draaien. Bij een prijzig horloge is een onderhoudsbeurt dan ook geen overbodige luxe. Het op tijd onderhouden zorgt ervoor dat je uurwerk 24/7 optimaal kan presteren.

Wanneer heeft mijn horloge onderhoud nodig?
Door je horloge met zorg te behandelen voorkom je onnodige slijtage. Ook worden onnodige reparatiekosten bespaart. Het is lastig te bepalen wanneer je horloge exact onderhoud nodig heeft. De meeste horlogemakers raden een periode van drie tot vijf jaar aan voor een onderhoudsbeurt. Bij een dergelijke onderhoudsbeurt worden alle essentiële onderdelen van het horloge met olie doorgesmeerd. Zo blijft het uurwerk, het hart van het horloge kloppen. Vergelijk het met de werking van de motor van een auto. Zonder het juiste onderhoud en de juiste olie loopt de motor vast.

Wanneer je merkt dat je horloge wat achter begint te lopen dan is dit vrijwel de eerste indicatie dat het horloge olie te kort komt waardoor beginnende slijtage ontstaat. Wanneer je online een horloge uit een oude collectie koopt dan heb je kans dat de olie in dit horloge al een tijdje ligt en dus eerder slijt. In beide gevallen kun je jouw horloge het beste snel een onderhoudsbeurt geven. Dit voorkomt het defect of vervanging van een belangrijk onderdeel in je uurwerk.

Onderhoud voor welk type horloge?
Mechanische horloges en automatische horloges hebben meer onderhoud nodig dan de veel gedragen quartz horloges. Door de eenvoud van het quartz horloge is er meestal weinig onderhoud nodig. Is de batterij van je quartz horloge op? Probeer deze dan niet te lang te laten zetten omdat de batterij kan gaan lekken en deze zuren uit de batterij kunnen ongewenste schade veroorzaken.

Een horloge opwinden
Wil je jouw horloge opnieuw opwinden? Het kan gebeuren dat je automatische horloge even is stil gevallen. Dit betekend niet direct dat het horloge stuk is. Het is normaal dat het uurwerk van een automatisch horloge na een tijd niet gedragen te worden stil kan vallen. Dit kan je dus voorkomen door het horloge elke dag te dragen. Ook kan je hem weer “opwinden” door er even mee te schudden. Doe dit natuurlijk met beleid door bijvoorbeeld je pols even heen en weer te schudden wanneer je het horloge draagt. Wil je het liever professioneler aanpakken dan kun je het beste kiezen voor een watchwinder. Dit is een luxe horlogebox welke jouw uurwerk kan opwinden zonder dat je hem draagt.

Horlogeband onderhouden
Naast het uurwerk en de kast wil je natuurlijk ook de band van jouw horloge mooi houden. In dat geval kun je ons artikel over het schoonhouden van je horlogeband eens doornemen.