Geplaatst op

Waarom is een diamant belangrijk bij een verlovingsring?

Waarom een diamanten verlovingsring?

Als we gaan kijken naar verlovingsringen, zien we hier steeds vaker ook een diamant op zitten. Ook hoor je wel eens verhalen over mensen die klagen dat de diamant op hun ring niet goed of groot genoeg was of dat er helemaal geen diamant bij zat. Waarom is een diamant eigenlijk zo belangrijk bij een verlovingsring? En waar komt dit vandaan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen als op andere vragen over diamanten (ringen).

Waarom een diamanten verlovingsring?

Waarom is het voor veel mensen eigenlijk zo belangrijk om een diamanten verlovingsring te hebben? Dit komt eigenlijk doordat diamanten ringen al tientallen jaren een symbool zijn van zowel liefde als verbondenheid. In het begin was dit echter nog niet zo. In de tijd van de oude Egyptenaren werden trouwringen gemaakt van hennep en riet en was dit vooral, omdat ringen een symbool waren voor eindeloosheid (eeuwige liefde dus).

Waarom is het voor veel mensen eigenlijk zo belangrijk om een diamanten verlovingsring te hebben? Dit komt eigenlijk doordat diamanten ringen al tientallen jaren een symbool zijn van zowel liefde als verbondenheid. In het begin was dit echter nog niet zo. In de tijd van de oude Egyptenaren werden trouwringen gemaakt van hennep en riet en was dit vooral, omdat ringen een symbool waren voor eindeloosheid (eeuwige liefde dus).

Pas in de negende eeuw werd de eerste verlovingsring gegeven en in 1477 de eerste diamanten verlovingsring. Deze werd door de Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk aan zijn verloofde gegeven. Zij kreeg deze ring om mee te pronken, waarna iedereen graag een prachtige, diamanten verlovingsring aan zijn verloofde wilde geven. Vroeger werden de diamanten van deze verlovingsringen gemaakt in combinatie met goud of zilver. Vandaag de dag zijn er echter ontzettend veel verschillende diamanten (verlovings)ringen, zoals bijvoorbeeld een Swarovski verlovingsring. Er is voor iedereen genoeg keuze. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een gouden verlovingsring met diamant, maar ook een verlovingsring van witgoud met diamant of een zilveren verlovingsring met diamant zijn ontzettend mooi.

Is een diamant belangrijk bij een trouwring?

Hoewel het er heel mooi uitziet, is het natuurlijk niet verplicht dat je trouwring een diamant bevat. De een vindt een diamant wel belangrij bij een trouwring en de ander weer niet. Je zou het natuurlijk als een kostbaar symbool kunnen zien, waarbij de ander zijn liefde voor jou toont door je zo’n luxueuze ring te geven. Ook is het fijne aan zo’n diamant dat deze zijn waarde behoudt. Hierdoor kan jouw toekomstige partner je dus een geschenk geven wat voor altijd zowel symbolisch als financieel waardevol blijft!

Wat kost een ring met diamant?

Als het aankomt op trouwringen of verlovingsringen met een diamant is dit natuurlijk heel mooi, maar wat kost zo’n ring met diamant eigenlijk? Dit hangt vaak af van verschillende factoren, waarbij eerst naar de facettes (vakjes) in de diamant moet worden gekeken. De duurste hiervan is met 56 facettes en wordt een briljant genoemd. Verder wordt er gekeken naar het bandmateriaal, de slijpwijze, de karaat, de kleur en de zuiverheid van de diamant. Over het algemeen kost een ring met een echte diamant vanaf de €1.000.

Welke kleur diamant is het meest waard?

Diamanten zijn ontzettend waardevol en komen inmiddels ook in meerdere verschillende kleuren, maar welke kleur diamant is het meest waard? Over het algemeen geldt dat hoe zuiverder een diamant is, en dus hoe minder kleur deze heeft, hoe waardevoller en duurder deze ook is. Er bestaat echter wel een uitzondering op deze regel. In zeer zeldzame gevallen vind je namelijk een diamant in blauw, wat geen verkleuring is (zoals normaal wel het geval is), maar simpelweg een zeldzame kleur. Deze diamant kost veel meer dan een zuivere diamant en kan wel eens miljoenen kosten.

Wat is een goede diamant?

Diamanten komen in ontzettend veel soorten en maten dus wat is dan precies een goede diamant? De kwaliteit van een diamant wordt door een aantal factoren bepaald. Deze worden ook wel de 4 C’s genoemd. Dit zijn de slijpvorm (ofwel ‘cut’), de zuiverheid (‘clarity’), de kleur (‘colour’) en het karaatgewicht (‘caratweight’). Wanneer een diamant geslepen is in de briljantvorm (56 facettes) is deze het meest waard, maar een diamant kan ook geslepen worden in de worm van een ovaal, een hart, markies, peer of een emeraude. Bij de zuiverheid wordt gekeken naar de lichtinval van een diamant. Als deze volledig doorzichtig is, is de diamant het meest waardevol. Verder geldt voor de kleur van een diamant dat hoe kleurlozer deze is, hoe waardevoller de diamant. Als laatste kijkt men naar het karaatgewicht van een diamant. Hierbij is een diamant van een hoger karaat wel waardevoller dan andere diamanten, maar er komen meer factoren bij kijken dan alleen het gewicht.

Populaire diamanten ringen in Nederland

In Nederland zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die een diamanten ring dragen. Een van de meest populaire diamanten ringen is een hartvormig diamanten ringontwerp. Deze symboliseert de liefde van jou en je partner natuurlijk extra goed. Ook is een witgouden ring met diamant ontzettend populair, doordat deze overal zo mooi bij staan. Verder kiezen ook heel veel mensen voor een diamanten ring met parel erbij om het net dat beetje extra uitstraling te geven. Als laatste is een simpele, ovale diamant in een platina ring heel populair.