Geplaatst op

Om welke hand draag je een trouwring?

trouwring welke hand

Er komt ontzettend veel kijken bij het plannen van een bruiloft. Zo moet je bijvoorbeeld keuzes maken over het eten, de datum, de locatie en natuurlijk de juiste kleding uitkiezen. Ook sieraden spelen een grote rol. Je wilt misschien weten of je wel of niet een horloge kunt dragen op een bruiloft? Uiteindelijk blijft er voor velen toch nog één grote vraag over: om welke hand draag je eigenlijk een trouwring? En hoe wordt dit precies bepaald? We weten natuurlijk dat een trouwring om de ringvinger wordt gedragen, maar verder kan het vaak verschillen.

Trouwring dragen op basis van je geloof

Draag je een trouwring links of rechts? Als je dit zou bepalen op basis van geloof zou je als katholieke christen deze aan je linkerhand dragen, terwijl protestanten deze juist weer om de rechterhand doen. Aanhangers van de islam dragen hun trouwring ook aan hun rechterhand. In het jodendom heerst er zelfs nog een andere traditie. Hierbij wordt de ring eerst om de rechterhand gedaan, maar kan de bruid deze op een later moment juist naar de linkerhand verplaatsen.

Trouwring dragen op basis van de geschiedenis

Als je gaat kijken naar de geschiedenis zou je de trouwring om je linkerhand moeten trouwen. Dit komt vanuit de tradities van de Romeinen en Egyptenaren, omdat de ‘ader der liefde’ (of Vena Amoris) vanuit je linker ringvinger in directe verbinding met je hart staat. Daarbij zit je linkerhand natuurlijk dichter bij je hart, waardoor het simpelweg een romantische betekenis heeft om je trouwring aan je linkerhand te dragen.

Wat is het meest praktisch?

Hoewel je natuurlijk naar de geschiedenis of naar je geloof zou kunnen kijken wanneer je twijfelt of je de trouwring links of rechts wilt dragen, kun je ook rekening houden met de meest praktische optie. Veel mensen die rechtshandig zijn, dragen hun trouwring juist links, zodat deze nooit in de weg zit bij het schrijven bijvoorbeeld. Dit is gelijk aan het links of rechts dragen van een horloge. Ook kan het zijn dat je 1 hand meer gebruikt dan de ander op werk, waarbij het handig zou zijn om de trouwring dan aan de andere hand te dragen.

Om welke hand draag ik mijn verlovingsring

Nog voordat je een trouwring om je vinger krijgt, heb je vaak al eerst een diamanten verlovingsring gedragen. Maar om welke hand draag je deze verlovingsring? Hierbij wordt eigenlijk hetzelfde principe gevolgd als bij de trouwring. Als je gaat letten op traditie, wordt de verlovingsring meestal links gedragen, vanwege de ader die in directe verbinding met je hart staat. In Nederland wordt echter ook vaak op het geloof gelet bij het maken van deze keuze. Uiteindelijk kan je echter zelf kiezen wat jij het fijnste vindt.