Geplaatst op

Wat is een chronochraaf?

Horloge chronograaf

Wat is een chronochraaf?
Met een horloge kun je tegenwoordig meer dan enkel aflezen hoe laat het is. Veel horloges hebben extra functies die je meer vertellen dan alleen de tijd. De chronochraaf is er zo eentje van. Veel mensen vragen zich echter af: Wat is een chronochraaf?

Een chronochraaf is niets meer en niets minder als een stopwatch. Het is een functie waarmee je kunt meten hoe lang je over iets doet. Je kunt dit gebruiken om de tijd te meten en jezelf te timen. Dit is handig bij sport. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, wielrennen, autoracen, zwemmen etc.
De lokale gymleraar heeft hem niet  voor niets altijd bij zich.

De chronochraaf deed voor het eerst zijn intrede in een herenhorloge aan het begin van de negentiende eeuw. De Franse horlogemaker Nicolas Mathieu Rieussec bedacht in 1821 de Chronographe (letterlijke Franse vertaling van “tijdschrijver”) om zo zijn voordeel te behalen tijdens het wedden op paardenraces. Na enkele testen met zakhorloges vroeg hij patent aan op het apparaat dat op een tiende van een seconde de tijd kon bijhouden. Hij noemde het de secondenchronograaf. Deze innovatie was voor die tijd baanbrekend bij de tijdsregistratie van sport.

Hoe gebruik ik mijn chronochraaf / stopwatch ?
Ook het gebruik van de stopwatchfunctie op je horloge is vrij simpel.  Om de tijdsregistratie te starten druk op de bovenste knop aan de zijkant van je horloge. Meestal staat hier in het klein start in gegraveerd. Wanneer je deze knop indrukt begint de tijd te lopen. Wanneer je klaar bent met meten druk je op de onderste knop aan de zijkant van je horloge. Meestal staat ook hier het woord stop in gegraveerd. Bij sommige horloges gebruik je tweemaal dezelfde knop met start / stop. De onderste knop dient in veel gevallen om de tijd te resetten naar 0 seconden.

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!