Geplaatst op

Wat is een antimagnetisch horloge?

Tissot Antimagnetique

Een antimagnetisch horloge is een horloge waarbij de metalen onderdelen niet beïnvloed worden door magnetische velden om ons heen. In het huishouden en op het werk zijn er diverse apparaten die magentische velden uitzenden. Denk hierbij aan radio’s, computers, machines of smartphones.
De magnetische velden die deze apparaten uitzenden kunnen de prestaties van de mechaniek van een horloge beïnvloeden. Dit is vooral van toepassing op veeruurwerken met een balans.

Vooral mensen die werken met niet allerdaagse techniek kunnen hiermee te maken krijgen. Zo hadden piloten in de Tweede Wereldoorlog last van deze magnetische velden bij het starten van de vliegtuigmotoren, de zogeheten magneetontstekingen. Vandaag de dag is hier bij vliegtuigen geen sprake meer van.  Ook wetenschappers hebben tijdens hun werk vaker te maken met deze omstandigheden.

Om het ongemak met magnetische velden te voorkomen gingen ontwerpers aan de slag om te experimenteren met antimagnetische onderdelen. Materialen zoals staal werden vervangen door niet-magnetische onderdelen. Dit resulteert in een weekijzeren bescherming. Rolex doet dit bijvoorbeeld met het materiaal Parachrom. Een van de bekendste Rolex horloges met deze Parachrom techniek is de Rolex Milgauss welke bestand is tegen 1000 Gauss (waarde van een magnetisch veld. Normale horloges zijn bestand tegen 50 tot 100 Gauss.

Het horlogemerk Tissot kwam in 1930 als eerste op de markt met een antimagnetisch horloge. Wat in het keurig Zwitsers-Frans klinkt als het zogeheten Antimagnétique Horloge. Daarnaast gebruikt deze fabrikant magneten in het testproces tijdens de productie van diverse uurwerken. Heb je interesse in een dergelijk antimagnetische uurwerk dan kun je het beste op zoek gaan naar een mooie Tissot.

Video over antimagnetisch horloge
Bekijk ook onze video over de betekenis van een antimagnetisch horloge:

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!