Geplaatst op

Wat betekenen UTC en GMT op mijn horloge?

UTC versus WTC

Wat betekend UTC op mijn horloge?
In de wereld van horloges geeft het een redelijk aantal afkortingen. Zo geeft het ook de afkorting UTC. UTC is een mondiale tijdstandaard. De afkorting UTC staat specifiek voor Universal Time Coordinated. De UTC is ontstaan als samenvoeging van het Franse TUC (Temps Universel Coordonné) en het Engelse CUT (Coordinated Universal Time).

Onze tijd heeft alles te maken met de rotatie van de aarde. Één omwenteling van de planeet aarde neemt 24 uur in beslag. In dit tijdsbestek draait de aarde om zijn eigen as en maakt deze een baan om de zon heen. Met als gevolg dat het 12 uur donker en 12 uur licht is.

UTC is vergelijkbaar met GMT (Greenwich Mean Time) UTC is gebaseerd op een atoomklok welke in lijn loopt met de rotering van de aarde. GMT is gebaseerd op astronomische tijd. Een astronomisch uurwerk hpudt ook rekening met de stand van de zon, de maan en andere delen van de sterrenhemel zoals sterrenbeelden en (zons-)verduisteringen.

Bij UTC dient rekening gehouden te worden met een vertraagde aardrotatie welke een verschil kan opleveren. Daarom moeten er schrikkelseconden worden toegepast. Men past UTC veelal toe in de luchtvaart en scheepsvaart omdat deze beroepsgebieden vaak verschillende tijdszones doorkruisen. Ook weerkaarten worden gebasseerd op UTC. Zo komen vliegtuigen of schepen niet onverwacht in een storm terecht.

Hoe verhoudt Nederland zich in opzicht tot UTC?
In Nederland hanteren we in de winter een tijd van UTC+1 en in de zomer een tijd van UTC+2.
In de zomer komt dit neer op UTC 12:00 uur is in Nederland 14:00 uur.
In de winter komt dit neer op UTC 12:00 uur is in Nederland 13:00 uur.


Wat betekend GMT op mijn horloge?
Greenwich Mean Time is de tijdszone van Engeland. Tijdszones zijn gebaseerd op meridianen. Meridianen zijn 24 denkbeeldige lijnen die parallel aan elkaar verdeeld zijn over de aarde. De Engelse meridiaan loopt dwars door het stadsdeel Greenwich door het gebouw de Royal Observatory in London. Nederland ligt een uur naast de Greenwich Mean Time (GMT). Dit betekend dat het bij ons een uur later is dan in het Verenigd Koninkrijk. Als je naar Engeland vliegt ga je dus een uur terug in de tijd. 

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!