Geplaatst op

Koningen en hun horloges

Koningsdag horloge Willem Alexanders van Oranje Nassau Kingsday Royal Watches

Koningsdag is weer achter de rug. Het team van MerkenHorloge.nl werd daarom wel nieuwsgierig naar het favoriete horlogemerk van Koning Willem Alexander en de horloge collecties van andere hoogheden op deze wereld. Tijd voor een kijkje in de keuken bij diverse koningshuizen.

Koning Mohammed VI van Marokko – Patek Philippe
Sinds 1999 is Koning Mohammed de zesde de koning van Marokko. Hij is de troonopvolger van koning Hassan de tweede. De koning van het land Marokko staat er om bekend dat hij zich graag begeeft in luxe. Iets dat niet altijd strookt met de omstandigheden waaronder enkele Marokkaanse burgers moeten leven. In 2018 zorgde de koning dan ook voor een heuse rel toen hij met een peperduur horloge in beeld kwam tijdens een publieke activiteit. Het horloge betrof een wit gouden met diamanten ingelegde Patek Philippe met een fors prijskaartje; ruim een miljoen euro. De invloed die de Fransen op de Marokko hebben blijkt eens te meer zichtbaar te zijn. Hierbij kon de Marokkaanse koning niet op de sympathie van zijn landgenoten rekenen welke op dat moment al protesteerden tegen een slechte economie en hoge werkloosheidscijfers.

Het verhaal krijgt nog een staartje als in januari 2020 een schoonmaakster van het koningshuis van Marokko 15 jaar celstraf krijgt voor het ontvreemden van 36 peperdure horloges van de koning. De rechtbank van het land veroordeeld daarnaast vijftien handlangers die hielpen bij de verdwijning van de horloges. De horloges werden door deze groep personen verkocht en omgesmolten tot grondstoffen om nieuwe sieraden van te maken. Of de peperdure Patek Philippe daar één van was is tot op heden onduidelijk.

Koning Willem Alexander van Oranje Nassau – Oranje horloge, Omega Speedmaster en Rolex
Dat koning Willy de moeilijkste niet is blijkt uit een beeld van de olympische spelen in 2012 waarop de koning een  plastic oranje horloge draagt met bijpassende rood-wit-blauwe wijzerplaat in de kleuren van de Nederlandse vlag ter waarde van nog geen 10 euro. Het horloge matcht uitstekend met zijn oranje sweater waarop het woord Nederland in dikgedrukte letters geschreven staat.

Willem Alexander blijft bescheiden. Op foto’s is te zien dat hij vaak zijn Omega Speedmaster Professional met bruine lederen band draagt. De waarde van dit horloge bedraagt ongeveer 5000 euro en dat is nog steeds een schijntje als we kijken naar de horloges van andere koningen.
Door de chronograaf (horloge met stopwatch functie) is de Omega Speedmaster perfect voor sportieve aangelegenheden. We betwijfelen echter of hij deze bij de volgende Olympische spelen zal verkiezen boven zijn oranje klokje met rood-wit-blauwe achtergrond.

Dat de koning een liefhebber is blijkt uit zijn keuze voor Rolex horloges. Als het om luxere evenementen zoals de troonrede gaat kiest de koning voor een passende Day-date Rolex die gedragen kan worden in combinatie met een van zijn blauwe op maat gesneden pakken. Volgens kenners is Koning Willem Alexander een echte horlogeliefhebber en bezit hij meer dan 150 unieke horloges. Hiervan heeft hij het merendeel niet zelf aangeschaft. Horloges zijn vaak een onderdeel van de cadeaus bij een staatsbezoek of speciaal evenement.

Prince Charles  Britse Koningshuis – Parmigiani Fleurier Toric
Het is bekend dat de Britse Kroonprins Charles graag horloges van het merk Parmigiani Fleurier draagt. De Toric van het Zwitserse horlogemerk is een fraai uurwerk uit de collectie van Charles die naast Fleuriers ook Cartiers en Patek Philippes bedraagt. De Toric van Prins Charles is geschat op een waarde van zo’n 15.000 euro.

Prince Harry Britse Koningshuis – Breitling Aerospace Advantage
Oké hij is zesde in lijn van troonopvolgers en maakt dus niet echt kans om koning te worden. Daar komt bij dat hij recentelijk afstand deed van zijn titel als hertog. Maar met zijn knappe vrouw en actrice Meghan Markle (bekend van o.a. de serie Suits) is Prins Harry een mooie aanwinst voor de lijst met royals en hun horloges. Op verschillende foto’s is te zien dat de Britse prins Harry een Breitling Aerospace Avantage draagt. Een bescheiden uurwerk ter waarde van zo’n 2500 euro. Zou hij dit herenhorloge van Meghan cadeau hebben gekregen? Het is bekend dat Harry ook duurdere horloges waaronder diverse Rolex horloges in zij collectie heeft. Deze zijn echter niet recent door hem gedragen volgens diverse bronnen.

Horloge traditie in het Deense koningshuis
Het koningshuis van Denemarken houd er een bijzondere traditie op na. De Deense vorst Frederik IX deelt sinds 1969 bijzondere horloges uit aan soldaten van de koninklijke lijfgarde die zich op een manier hebben onderscheiden. De koning deed op basis van een flinke geldsom welke het koningshuis van de vereniging van lijfgardes cadeau had gekregen. De soldaten worden benoemd door hogere officieren en collega’s waarna deze door de Koning worden onderscheiden met het horloge. De eervolle taak ligt na het overlijden van Koning Frederik IX  in handen van zijn dochter Margrethe welke op het moment van schrijven Koningin is van het Scandinavische land. Welke horloges de Deense royals zelf graag dragen is niet bekend.

Ben jij zelf op zoek naar een vorstelijk horloge?
Wil jij je de Koning te rijk voelen en rondlopen met een prachtig nieuw horloge? Neem dan eens een kijkje in onze uitgebreide collectie dames- en herenhorloges.

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!