Geplaatst op

Horlogeglas, wat zijn de verschillen tussen de soorten glas van een horloge?

Alles over horloges glas saffierglas kristalglas mineraalglas

Huh, zijn er verschillende soorten glas? Alle glazen zijn doorzichtig. Dit is de belangrijkste eigenschap die een glas van een horloge heeft. Je wilt er namelijk doorheen kunnen kijken. Maar naast deze belangrijkste eigenschap heeft elk glas zijn eigen andere voor- en nadelen.

Voor horloges geeft het 4 geaccepteerde soorten glas. Saffierglas, kristalglas, mineraalglas en kunststofglas. Elke soort horlogeglas heeft zijn eigen eigenschappen en ook in de kwaliteit van het glas schuilen verschillen. In dit blog bespreken we de vier soorten glas op volgorde van kwaliteit. We beginnen met het glas van de laagste kwaliteit en eindigen met het horlogeglas van hoogste kwaliteit.

Kunststofglas
Kunststof glas zul je meestal treffen bij de zeer goedkope horloges. Kunststof is een zeer sterk materiaal, zeker in combinatie met de juiste vorm. Door de bolling in het kunststoffen horlogeglas is de wijzerplaat bij dit type beglazing praktisch onbreekbaar. Wat dat betreft scoort glas gemaakt uit kunststof zeker een puntje. Kunststofglas beschermt daarentegen zeer slecht tegen krassen. Bij het dragen van een horloge is de kans op krassen natuurlijk erg groot. Kunststoffen horloges en met name horloges met kunststof  glas worden daarom vaak sneller lelijk dan duurdere horloges met een ander type glas.
Daarnaast is de waterdichtheid van een horloge met kunststof glas vaak erg laag.

Mineraalglas
De volgende soort in de rij is mineraalglas. Mineraalglas is sterker dan een glas gemaakt uit kunststof.
Het voordeel van dit type horlogeglas is dat het beter bestand is tegen krassen. Ondanks deze verbeterde bescherming tegen krassen is mineraalglas zeker niet volledig krasbestendig. Dit soort glas is in de meeste gevallen gemaakt van een mengsel van zand, kalk en soda.

Kristal glas
De derde soort glas waarmee de wijzerplaat van een horloge afgedekt kan zijn is glas gemaakt uit kristal. Dit soort glas is weer een gratie beter dan mineraalglas. Kristalglas is bijna volledig krasbestendig. Maar waarom is dit glas sterker dan bijvoorbeeld mineraalglas. Naast de basis ingredi├źnten gebruikt men bij de productie van glas een percentage lood waardoor het glas sterker is. Daarna slijpt men het glas waardoor het een glanzend kristal effect krijgt. Dit maakt het glas sterker en goed bestendig tegen krassen.

Saffier glas
De koningin onder de horlogeglazen is het saffierglas. Deze exclusieve glassoort wordt veelal toegepast bij luxe horlogemerken en is dan ook van de beste kwaliteit. Het glas van saffier is bijna onbreekbaar en zeer kras werend. Aan dit soort glas en aan horloges die dit glas bevatten hangt natuurlijk wel een prijskaartje.

Soort glas van een horloge herkennen
Het is lastig om het verschil te zien tussen kunststofglas, mineraalglas, kristalglas en saffierglas. Kijk daarom goed naar de beschrijving van het product als je op zoek bent naar een specifieke glassoort. Heb je een hoger budget voor je horloge probeer dan minimaal te gaan voor kristalglas en als het even kan voor saffierglas. Dan weet je zeker dat je levenslang plezier hebt van het glas van je horloge.

Kortom:
Het type glas voor een horloge is bepalend voor de algehele kwaliteit, bescherming en prijs van het horloge. Aan een horloge met een glas van hoge kwaliteit is een sterkere prijs verbonden. Dit betekend vaak wel dat je langer plezier hebt van je horloge. De duurzaamheid van je sieraad is mede berust op de keuze van de fabrikant voor het glas

Bekijk onze handige video:
Liever niet lezen maar vooral kijken en luisteren. In deze video leggen we je alles uit over de verschillende soorten horlogeglas.

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!