Geplaatst op

Wat is een minimalistisch horloge?

Minimalistische horloges worden steeds populairder. Dit soort horloge is dan ook verkrijgbaar in vele soorten, kleuren en maten. Maar wat is een minimalistisch horloge nu eigenlijk?

De betekenis van minimalisme:
Minimalisme betekent het herleiden van een vorm tot de meest eenvoudige vorm. Ook wel het doen van een poging om dingen tot hun meest simpele vorm karakter of functie te herleiden. Deze kunstvorm wordt toegepast op allerhande soorten ontwerp. Van industrieel ontwerp tot architectuur en grafisch ontwerp. Maar ook voor sieraden is een duidelijke trend te herkennen.

Een minimalistisch horloge
In het verleden was voor veel horloges de lijfspreuk, hoe meer versiering hoe beter. Hoe meer tierelantijn een persoon zich kon veroorloven des te duurder het horloge en des te meer status er verworven kon worden met een dergelijk sieraad. Net na de Tweede wereldoorlog waren grondstoffen en budgetten schaars. Deze jaren, die bekend staan als de ‘sobere jaren’ waren kenmerkend voor de wederopbouw van Europa. Voor veel zaken was geen geld beschikbaar. De mensen leefden zuinig en dit resulteerde in een minimalistische stijl op het gebied van ontwerp en architectuur. Het straatbeeld was sober en dit zag men ook terug in de mode. Bescheidenheid is terug te zien in de horloges en uurwerken van die tijd. Het minimalistische horloge werd geboren.

Vandaag de dag zijn minimalistische horloges weer helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest! Geen opvallende kleuren, grote getallen en bling bling in de vorm van edelstenen of glitterende steentjes. Voor sommige dames juist het perfecte horloge! Termen die in de horlogerie gebruikt worden om minimalistische horloges in een groep te vatten zijn: Minimalistic watch, clean face watch en basic watch. Bekende merken als Calvin Klein hebben deze trend opgepakt en verwerkt in de ontwerpen van hun producten.

Wat zijn de kenmerken van een minimalistisch horloge:
– Geen cijfers maar enkel streepjes om de tijd aan te duiden.
– Een simpele band, vaak van leer met een gespsluiting.
– Rustige wijzerplaat
– Enkel analoge functies

De voordelen van een minimalistisch horloge
Het kopen van een minimalistisch horloge brengt enkele voordelen met zich mee. Allereerst zijn dit soort polshorloges meestal opgebouwd uit één kleur. Hierdoor kan je een minimalistisch horloge gemakkelijk afstemmen met de kleuren van je favoriete look. Het gebruik van één kleur zorgt voor een rustige uitstraling. Ten tweede ogen minimalistische horloges bescheiden. Liever niet te hoog van wal steken tijdens je sollicitatiegesprek of eerste date? Een Clean Face Watch doet zijn werk!

Ten derde zijn dit soort horloges in veel gevallen erg licht qua gewicht. Indien deze horloges niet opgebouwd zijn uit een kast en een lichtmetalen band in dezelfde kleur dan hebben deze horloges vaak een simpele dunne lederen band met gespsluiting.  Naast dit alles zijn deze horloges goed te combineren met andere sieraden aan dezelfde pols zonder dat het té druk oogt.

Klassiek of modern?
Minimalistische uurwerken raken nooit uit de mode, het mooie aan dit soort horloges is dat ze beschikbaar zijn in zowel een moderne als een klassieke uitstraling. Het geeft Clean Face Watches met een futuristisch uiterlijk en ook sommige smartwatches hebben die bescheiden uitstraling.
Aan de andere kant zijn er veel elegante klassieke modellen verkrijgbaar die je meenemen naar dat gevoel uit de jaren 40 van de vorige eeuw.

Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!