Geplaatst op

Horloge batterij zelf vervangen

Dat de wijzers van een horloge een ronde maken is voor niemand een raadsel. Dat deze wijzers aangedreven worden is voor veel mensen ook geen hoge wiskunde. Voor deze aandrijving is kracht nodig. Om het uurwerk te laten functioneren is energie en daarom een batterij nodig. Loopt jouw horloge steeds achter of kom jij regelmatig te laat? Dan is het tijd om de batterij van je horloge te vervangen.

Wat kun je doen bij een lege horloge batterij?
Net als bij andere producten met een batterij kan ook de accu van het horloge wel eens leeg geraken. Je hoeft je horloge natuurlijk niet weg te doen als de batterij leeg is. In dit blog leggen we uit hoe de accu van een dames of herenhorloge vervangen kan worden.

Er zijn twee manieren waarop je de batterij van het polshorloge kunt vervangen.
1. Je kunt naar een winkel of juwelier gaan.
2. Je kunt het zelf thuis doen.

Wij raden ten alle tijden aan om de batterij te laten onderhouden door een erkende partij. Zeker bij waterdichte, dure of zeldzame horloges is het belangrijk dat de garantie en waterdichtheid gewaarborgd blijft. Wanneer je het vervangen van de batterij aan een professional overlaat kun je rekenen op kosten voor de werkzaamheden door een horlogemaker, juwelier of goudsmid. De kosten voor het vervangen verschillen per type horloge en kunnen variëren tussen de 5 en 25 euro.

Voordelen vervangen in winkel
• Ervaren horlogemaker.
• Minder kans op ongemakken.
• Waterdichtheid en garantie behouden.

Nadelen vervangen in winkel
• Je moet het horloge een tijd missen.
• Hogere kosten voor nieuwe batterij.

Natuurlijk kun je ook zelf de batterij van het uurwerk vervangen. Wanneer je dit zelf doet heb je enkel kosten voor de nieuwe horloge batterij. De kosten voor een nieuwe accu bedragen tussen de 1 en de 5 euro. Veel mensen denken dat ze niet technisch genoeg zijn om het zelf te doen. Toch is het best gemakkelijk om het zelf te doen. Ook kost het minder tijd dan veel mensen zouden verwachten. Elk model horloge is verschillend. Hierdoor verschilt de moeilijksgraad per model. Natuurlijk heeft het uurwerk veel kwetsbare onderdelen waar je beter van af kunt blijven.

Welke batterij heb ik nodig?
Ook geeft het verschillende types batterijen. Horloges werken meestal op knoopcelbatterijen. Dit zijn platte batterijen met een letter en cijfer combinatie om het verschil in type aan te duiden. De cijfers zijn afgeleid van de diameter en de dikte van de accu. Veelgebruikte horlogebatterijen zijn:
• CR2032
• CR2025
• CR1220


Voordelen zelf vervangen batterij.
• Lagere kosten
• Je hoeft de deur niet uit

Nadelen zelf vervangen batterij.
• Bijzondere gereedschappen nodig.
• Risico op schade en garantieverlies

Tips bij het zelf vervangen van de batterij:
• Haal het juiste gereedschap in huis
• Haal de juiste batterij in huis
• Zoek de handleiding van het horloge
• Zorg dat alle delen schoon en stofvrij blijven
• Zorg voor voldoende licht in de kamer
• Neem een bakje om de kleine delen zoals schroefjes te bewaren
• Neem eventueel een vergrootglas erbij
• Werk op een zachte ondergrond
• Werk in een goed verlichte werkomgeving.


Gereedschap en openen van horloge?
Bij sommige horloges kan je het deksel van het uurwerk aan de achterzijde gemakkelijk losdraaien en daarna de batterij er simpelweg uitpakken. Bij andere horloges ligt het iets gecompliceerder. Neem daarom altijd de handleiding van jouw klok erbij en lees je in. Zoals bij elke klus in het leven, goed gereedschap is nooit weg! Een ‘dekselwipper’, ‘dekselopener, of horlogekastopener’ en een ‘horlogebal’ zijn onmisbare gereedschappen als het gaat om het openen van het deksel waarachter de accu verstopt zit. Bij ‘goedkopere’ horloges met een lager waterdichtheidsniveau is de dekselwipper (of aardappelschilmesje) voldoende om het deksel eraf te wippen.

Bij de wat ‘duurdere’ horloges met een geschroefde achterplaat is het handig om een rubberen horlogemakersbal te gebruiken. Door met de bal stevig op de achterkant te drukken en tegen de richting van de schroefdraden in te draaien kan het deksel worden verwijderd van de klok. Voor de echte kwaliteitshorloges heb je een horlogekastopener of schroevendraaier nodig. Deze herken je aan de hoeveelheid schroefjes waarmee het deksel aan de horlogekast is bevestigd. Bij 4 of meerdere schroefjes heb je in veel gevallen te maken van een kwaliteitshorloge.

Batterij vervangen
Nadat je hebt vastgesteld welk soort horloge je hebt en hoe je het deksel kunt verwijderen is het tijd om de batterij te vervangen. Voordat je de batterij uit het horloge verwijderd kan het handig zijn om eerst een foto te nemen van de huidige situatie. Zo kun je eventuele foute handelingen ongedaan maken. Optioneel kun je de huidige batterij ook testen middels een spanningszoeker. Nadat je de oude batterij uit het horloge hebt verwijderd controleer je het vakje waar de nieuwe batterij geplaatst dient te worden op vuil en viezigheid. Kom je stof of andere zaken tegen maak deze dan even schoon voordat je de nieuwe batterij plaatst. Wanneer je de nieuwe batterij hebt geplaatst kun je het deksel terugplaatsen en monteren middels dezelfde techniek die je gebruikt hebt om het horloge te openen.