Geplaatst op

Heb jij een horlogebox nodig?

Je herkent dit gedrag vast. De meeste mensen maken zich er namelijk regelmatig schuldig aan.
Je koopt een nieuw horloge en bent er de eerste weken enorm zuinig op. Na enkele weken ontstaat de eerste kras in het glas of op de horlogekast.. Balen. Dit is natuurlijk erg zonde van je mooie horloge en je zuurverdiende centen. Veel mensen leggen hun horloge voor het slapen op hun nachtkastje leggen om deze vervolgens in het duister per ongeluk van hetzelfde kastje af te stoten. Ook voor het nachtelijke glaasje water zijn veel niet-waterdichte horloges onveilig.

Zoals met veel kostbare voorwerpen is het beter om het sieraad goed op te bergen. Er zijn natuurlijk diverse manieren om je horloge veilig op te slaan. Voor al je kostbaarheden is een kluis natuurlijk geen overbodige luxe. Maar om nou elke ochtend je kluisdeur te openen om je horloge te kunnen dragen gaat wat ver.  De meest voorkomende oplossing voor het bewaren van horloges is de horlogebox. Een horlogebox is een doos waarin je diverse horloges gezamenlijk op kunt bergen. Dergelijke dozen kunnen variĆ«ren van formaat en het aantal horloges dat er in past. Een watchbox kan bijvoorbeeld 2 tot 10 of 3 tot 20 vakjes bevatten voor het opbergen van je polshorloge.

De boxen worden vaak gemaakt van hout of kunstof waarbij de vakken gescheiden zijn door middel van schotten die bekleed zijn met stoffen kussentjes of een ander zacht materiaal. Dit zorgt ervoor dat het horloge op zijn positie blijft liggen en dat deze zowel krasvrij als stofvrij blijft. Een box vormt het ideale verlengstuk voor jouw collectie watches. Heb je veel zwarte horloges dan kun je wellicht kiezen voor een matzwarte doos. Ben je in het bezit van meerdere klassieke horloges dan oogt een eiken of mahoniehouten kistje wellicht beter bij jouw merken horloges. Ben je in het bezit van meer vermogen dan kun je zelfs een complete custom kast laten maken voor je horloges. In onderstaande video toont de bekende youtuber Producer Michael zijn horlogecollectie vanuit zijn watchbox aan het grote publiek.

Opbergen en opwinden tegelijk

Ben jij in het bezit van een automatisch horloge dan kun je overwegen of het handiger is om je horloges tegelijk op te winden alsmede op te bergen. Wanneer automatische horloges niet gedragen worden en geen beweging ondervinden komen deze langzaam stil. Tijdens het dragen worden automatische horloges opgeladen dankzij polsbewegingen en verplaatsing van het menselijk lichaam gedurende de werkdag.

Omdat je gedurende de nacht het horloge niet draagt zal het langzaamaan stilvallen. Automatic watches kunnen handmatig worden opgewonden. In de praktijk is dit alleen niet altijd even handig. Veel automatische horloges zijn behoorlijk prijzig en de echte liefhebber wil dan ook koste wat kost voorkomen dat een horloge stil komt te vallen wanneer het niet gedragen wordt. Om dit te voorkomen zijn zogeheten watch winders uitgevonden. Een watchwinder is ook een soort van opberg doosje waar je jouw horloge in kunt doen. Het doosje windt het horloge op door een natuurlijke polsbeweging na te bootsen. In de praktijk schommelt het horloge wat heen en weer terwijl jij slaapt en je oplaad voor een nieuwe werkdag. De prijs van een goede Watchwinder varieert tussen de tweehonderd en vijfhonderd euro. In dit artikel laten we je 5 bijzondere watch winders op een rij zien.

    Download Gratis E-Book
    Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!