Geplaatst op

De beste accessoires voor een solliciatie

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan zijn er veel zaken die jouw kansen vergroten om een een geslaagde indruk te maken bij jouw potentiële werkgever. Op gesprek gaan bij een bedrijf en tegenover één of meerdere mensen jouw verhaal doen kan erg spannend zijn. In dit blog geven we je tips om een spetterende indruk te maken en die ene topbaan te bemachtigen.

Zorg dat je goed voorbereid bent
Een belangrijk onderdeel van de sollicitatie is het CV. Het curriculum vitae is een document waarop al jouw werkervaring aan bod komt. Controleer het CV goed op wijzigingen en spelfouten. Voeg nieuwe ervaringen toe en verwijder eventueel informatie die niet langer van toepassing zijn.

Naast een sterk curriculum vitae is het belangrijk om je gepast te kleden. Wellicht ben je al op de hoogte van de sfeer die in het bedrijf aanwezig is. Bij een informele sfeer kleden werknemers zich wisselend zoals zij dit ook in hun vrije tijd zouden kunnen doen. Is de sfeer formeel dan komt het er op neer dat mensen zich wat netter kleed. Onderzoek heeft uitgewezen dat men bij een sollicitatie het beste een lichtblauwe blouse kan dragen. De kleur blauw kan volgens de kleurenpsychologie vertrouwen opwekken bij andere mensen. Daarnaast is het een hele neutrale kleur.

Iedereen weet dat het belangrijk is om niet te laat te komen voor een sollicitatie. Naast een nette blouse is het dan ook een aanrader om een goed horloge te dragen. Een mooi horloge laat aan de werkgever zien dat je een persoon bent die bij de tijd is. Het benadrukt punctualiteit, zorgvuldigheid en volwassenheid. Het horloge is een geschikt accessoire om jouw look voor een sollicitatie compleet te maken. 

Een ander accessoire dat je goed kunt gebruiken tijdens een sollicitatie is een tablet. Met een tablet of i-Pad kun je gemakkelijk dingen laten zien die op papier niet zo goed presenteerbaar zijn. Denk aan video’s of muziek welke je tijdens je vorige functie of stage hebt gemaakt. Een i-Pad of Tablet bedient zich gemakkelijker dan een laptop en is eenvoudig door te geven aan de personen met die je een ruimte deelt. Het heeft namelijk geen stekker nodig en is een stuk minder zwaar. Ook kan je met de tablet eventueel snelle notities maken over afspraken zoals salaris of reiskostenvergoeding. Het maken van notities laat zien dat je accuraat en betrouwbaar bent. Het geeft weer dat jij iemand ben die waarschijnlijk zijn afspraken serieus neemt en deze ook nakomt.

Een net horloge bij een blauwe blouse

Tijdens je sollicitatie
Om de eerste indruk af te maken is het belangrijk om bij binnenkomst een stevige handdruk te geven en je voor- en achternaam duidelijk uit te spreken. Kijk de persoon waarmee je het gesprek hebt goed in de ogen aan en neem een rechte houding aan in de stoel waarin je gezeteld bent. Geef eerlijk antwoord op de vragen die gesteld worden en zorg ervoor dat je antwoorden spreken van zelfvertrouwen. Indien je geen direct antwoord kunt bedenken op een van de vragen geef dan aan dat je momenteel geen antwoord hebt maar dat je dit nog verschuldigd bent en er later in het gesprek op terug zult komen. Het is belangrijk om de interviewer de leiding te gunnen en de vragen af te wachten. Wel kun je zelf het gesprek een beetje sturen met de door jou gekozen accessoires zoals de tablet of het horloge.


Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!