Geplaatst op

Het zakhorloge uit het straatbeeld

Een zakhorloge bestaat uit een rond uurwerk dat middels een ketting aan de kleding van de man bevestigd kan worden. Nog amper een eeuw geleden droegen mannen geen polshorloges maar kochten heren een zakhorloge om de tijd op af te lezen. Polshorloges waren immers ontworpen voor dames. Het zakhorloge verdween dan ook goed geborgen in de zakken van een vest of jas.

Tegenwoordig worden zakhorloges gezien als een antieke gadget welke vaak als erfstuk van generatie op generatie zijn weg vindt door de familie. Een mooie gouden of zilveren zakhorloge kan vandaag de dag een hoop geld waard zijn. Met een beetje geluk kan je voor een goede prijs een echt vintage zakhorloge vinden op een rommelmarkt of tweedehands beurs. Ook zijn er diverse webshops die deze zakhorloges in het assortiment hebben opgenomen. Het kopen van een dergelijk uurwerk is dus niet onmogelijk.

Bekende merken zakhorloges
Natuurlijk is er ook in de categorie zakhorloges een verschil in kwaliteit en status.
Over het algemeen werden deze horloges alleen gedragen door welvarende bevolkingsgroepen en hadden rijkere mensen, vanzelfsprekend duurdere klokken. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Alpina, Ancre, Tourist, Tucis en Zenith. In de meeste gevallen zijn de duurdere zakhorloges van Zwitserse makelij. 

Nieuw te koop
De merken Royal London en Aerowatch maken vandaag de dag nog steeds nieuwe zakhorloges. Deze heb je al voor de prijs van een normaal, betaalbaar horloge. Goedkopere zakhorloges heb je bijvoorbeeld van de merken Fort Tempes, Dane Dapper en Montres Carlo.

Bijzonder
In onze ogen zijn zakhorloges een bijzondere gadget die je eigenlijk te weinig meer ziet in het straatbeeld. Wil je iemand echt een bijzonder cadeau doen dat waardevast is? Denk dan eens aan een zakhorloge. Een cadeau wat niemand verwacht. Ga je toch liever voor een mooi polshorloge als verrassing voor bijvoorbeeld een verjaardag, vaderdag, of jubileum? Kijk dan snel tussen ons assortiment herenhorloges.