Geplaatst op

De zandloper en het horloge

In een tekenfilm, in de les op school of tijdens een spelletje 30 seconds.. De zandloper, je hebt er vast wel eens één gezien. De zandloper is een fascinerend instrument waarmee tijd gemeten kan worden en is eigenlijk de voorloper van het horloge zoals we dat nu kennen. Men vermoedt dat de zandloper al werd uitgevonden in de eerste eeuw na Christus. Ook denkt men dat dit apparaat uitgevonden is in China waarna het middels Arabische handelsroutes terecht gekomen is in Europa. Marco Polo zal er vast en zeker een op zak gehad hebben.

De loper bestaat uit twee glazen reservoirs die middels een smalle passage met elkaar in verbinding staan. Door de zwaartekracht verplaatst het zand zich van de bovenste naar de onderste kamer. Wanneer het zand geheel onder is kan het proces herhaald worden door het simpelweg om te keren. Boven is onder en onder is nu boven. Het zand zal er altijd net zo lang over doen waardoor de mens voor het eerst in staat was om tijd te meten.

Zandlopers werden toegepast op schepen om de vaarsnelheid te meten. Op handelsreizen kon één persoon de taak hebben om de zandloper continue te keren en het aantal te noteren. Wanneer het proces exact een uur duurt spreekt met van een uurglas.
Ondanks dat ze niet meer relevant zijn voor het meten van de tijd worden zandlopers vandaag de dag nog steeds geproduceerd. De zandloper staat qua functionaliteit ver weg van het horloge. Maar, omdat een zandloper gemakkelijk mee te nemen is van plek naar plek, zien we het toch een beetje als de voorloper van horloges zoals we deze vandaag de dag kennen.


Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!