Geplaatst op

Is mijn horloge waterdicht?

Het zijn veelgestelde vragen; is mijn horloge waterdicht? Kan ik met mijn horloge om zwemmen? Niets is immers zo vervelend dan het vergeten af te doen van een horloge terwijl je een duik neemt in een zwembad of nog erger de zee. Je komt letterlijk thuis van een koude douche wanneer je horloge na een onderwateravontuur vocht heeft opgenomen.. In dit artikel leggen we uit waar je op dient te letten bij de aanschaf van een waterdicht horloge.

Waterdichtheid

De waterdichtheid van een watch is gekenmerkt door de druk van het water die een horloge aan kan. De eerste les hierin: des te dieper je het water ingaat, des te hoger de druk is. De druk die een horloge hebben kan staat altijd aangegeven op de wijzerplaat of de achterkant van het horloge. Dit staat vaak aangegeven in ‘bar’ of ‘atm’ of simpelweg een getal zonder beschrijving van de waarde. Het is verwarrend. Drie verschillende waarden die eigenlijk hetzelfde betekenen. 5 bar is gelijk aan 5 atm. In dit geval betekend het de druk dat het horloge kan hebben ten opzicht van 50 meter stilstaand water. De tweede les is dat dit niet betekent dat je er 50 meter diep mee kunt duiken.

Tabel waterdichtheid: Meters, ATM en BAR

Water Resistant   Spatwaterdicht.

30 meters/3 ATM/3 BAR   Bestand tegen handen wassen of werken in vocht

50 meters/5 ATM/5 BAR   Geschikt om mee te douchen.

100 meters/ 10 ATM/ 10 BAR   Geschikt om mee te zwemmen en snorkelen.

200 meters/ 20 ATM / 20 BAR   Geschikt voor duiken.

1000 meters/ 100 ATM/ 100 BAR   Geschikt voor diepzeeduiken.

Wat raden we aan?

1. Het horloge af doen.
Ondanks dat er geweldige waterbestendige horloges te verkrijgen zijn raden wij aan het horloge gewoon af te doen. Zeewater bevat zout, zwembadwater bevat chloor en kraanwater bevat kalk. Om de schoonheid van je horloge te waarborgen kun je het beste uit de buurt blijven van al deze stoffen die een staal, aluminium of glas kunnen doen verweren.

2. Pas op bij beschadigingen.
 Bij beschadigingen aan de horlogekast kan ook de waterdichtheid verloren gaan. Door vervorming van het oppervlak kan waterdichtheid niet langer gegarandeerd worden. Laat bij een vervorming of een reparatie aan de kast je horloge testen op waterdichtheid voordat je deze onder water gebruikt.

3. Pas op bij temperatuurswisselingen.
Ook bij extreme temperatuurswisselingen kunnen waterdichte horloges het onderwater begeven. Stel je voor je ligt op een snikheet strand en neemt daarna een duik in een ijskoude zee met je merkhorloge? Deze wisseling van temperatuur kan de waterdichtheid beïnvloeden

4. Wisselen van de batterij.
Ook bij het wisselen van de batterij is een controle op de waterdichtheid gewenst.
Is uw accu vervangen door een horlogemaker vraag dan altijd naar de waterdichtheid. 


Download Gratis E-Book
Wij begrijpen dat het kiezen van een horloge lastig kan zijn. Download het gratis E-book voor hulp bij het kiezen van het perfecte horloge!